Med hjælp fra firmaet Combitherm fik en lille gruppe førsteårsstuderende på diplom-ingeniørstudiet i Aarhus styr på løbske elregninger hos en lille landsbykøbmand.
Køle- og frysediske i butikkerne er store og dyre i drift. Og det blev et økonomisk problem for købmand Marianne Helboe, der driver Min Købmand i landsbyen Laurbjerg, 40 km fra Aarhus.
Marianne Helboe havde aktiveret lokale beboere, og det endte i en indsamling til bl.a. solceller. Men derudover var hjælpen faktisk nærmere end købmanden nogensinde havde forestillet sig, for pludselig fik hun en henvendelse fra en lille gruppe unge ingeniørstuderende.
De skyhøje energipriser var nemlig også genstand for diskussion i den lille studiegruppe af diplomingeniører fra Aarhus Universitet på første år, der var sendt ud på field-projektopgave i området for at finde steder, hvor man kunne påvise et stort energiforbrug, og samtidig anvise en måde at løse det på.
En af deltagerne fra den lille gruppe af førsteårsstuderende fra Aarhus Universitet er Søren Andersen, og han fortæller:
”Det var lidt at et tilfælde, for vi var rundt og kigge i området, og hørte om den lille købmand med de store energiudgifter. Vi kiggede ind i butikken, og en ting slog os. Der var enormt koldt derinde, og midt i butikken stod så denne fryser, som ganske vist har låger ovenpå, men den var isnende kold på alle udvendige flader. Det undersøgte vi og lånte nogle avancerede måleinstrumenter på universitetet. Vi kunne se, at alle siderne på fryseren var af glas og meget kolde, og at den kølede virkeligt meget. Målingerne viste også at der var et stort energiforbrug. Men hvordan løser vi det så, spurgte vi hinanden. Vi fik en idé om at pakke frysedisken ind i noget isolerende, så den ikke mistede så meget energi gennem siderne,” fortæller han.
Og her er det, at firmaet Combitherm kommer ind i billedet, for det viste sig at en af de unge havde kendskab til virksomheden. Combitherm producerer termoløsninger til blandt andet luftfragt, pharma, detailsektoren og byggeindustrien. Firmaet fremstiller skræddersyede måtter og hætter i bæredygtige materialer.
På Combitherm tog man godt imod henvendelsen:
”De gav os en hjælpende hånd, nok fordi vi er studerende, siger Søren Andersen med et smil.
Combitherm har faktisk et produkt til overdækning af åbne køle- og fryseanlæg, men havde ikke umiddelbart et produkt til denne løsning.
”Men vi målte fryseren op, og så startede symaskinerne hos Combitherm, der bruger et isoleringsmateriale, der er fremstillet af 78% genbrugsfibre fra granulater af sodavands- og vandflasker, så det er også en bæredygtig løsning,” fortæller han videre.
Målinger har efterfølgende vist, at der er mange penge at spare ved det enkle tiltag:
”Ved at måle forbruget af strøm før og efter, har vi konstateret, at der på en måned spares ca. 1.000 KWh. på en enkelt fryser, så det bliver da til penge, alt afhængigt af hvad strømmen koster,” fortæller han og tilføjer, at regner man det ud med en gennemsnitspris på 1,57 kr. pr. KWh, bliver det hurtigt til et par tusinde kroner i månedlig besparelse. Og mere, hvis elprisen er høj.
Hos Combitherm er man glade for at kunne hjælpe de unge studerende med en løsning, der fungerer.
”En stor del af de produkter vi leverer, er tilpasset kundernes behov, så vi er vant til at sy termoløsninger til individuelle mål. Dermed sikrer vi, at det sidder pænt og rigtigt, og investeringen er så begrænset, at det er et spørgsmål om måneder, før det er tjent ind igen," siger produktchef hos Combitherm A/S, Charlotte Qvist Jørgensen, og hun tilføjer, at en løsning som denne jo også taler ind i bæredygtigheden.
Læs mere om fordelene ved afdækningsmåtter
Foto øverst: Køle- og frysediske i butikkerne er store og dyre i drift. Og det blev et økonomisk problem for købmand Marianne Helboe.
Foto nederst: Combitherms termo afdækningsmåtter er en effektiv løsning til afdækning af køle- og frysemøbler i detailhandlen.
Vil du vide mere om afdækningsmåtter?
Udfyld venligst formularen, så kontakter vi dig.